JOQ Albania
App Store
SHKARKO
Home
JOQ Albania

Parashikimi i frikshëm i studiuesve: Ngrohja globale do të vrasë 83 milionë njerëz deri në vitin 2100!
Shkruar nga: N Hoxha | Publikuar më: 01/08/2021 23:03

  • Share
  • Share
  • Share
  • Share

Një popullsi e barabartë me atë të Gjermanisë (83 milionë) mund të humbasë jetën deri në vitin 2100 për shkak të rritjes së temperaturave të shkaktuara nga emetimet e gazrave serrë. Është ky përfundimi i arritur nga një grup studiuesish në Universitetin e Columias-s. Hulumtimi nga Instituti i Tokës i Universitetit Columbia ka prezantuar kështu një metrikë dhe metodë të re për të ndihmuar kompanitë dhe qeveritë të vlerësojnë dëmet e shkaktuara nga ndryshimet klimatike këtë shekull. "Bazuar në vendimet e marra nga individë, biznese ose qeveri, kjo ju tregon se sa jetë do të humbasin ose do të shpëtohen"- tha Daniel Bressler, një nga studiuesit e Universitetit Columbia.

Duke përshtatur modelet e zhvilluara nga ekonomisti i klimës në Yale dhe fituesi i Çmimit Nobel William Nordhaus, Bressler llogariti numrin e vdekjeve të drejtpërdrejta nga nxehtësia që do të shkaktohen nga trajektoret aktuale të ngrohjes globale. Llogaritjet e tij nuk përfshijnë numrin e njerëzve që mund të vdesin nga ngritja e nivelit të deteve, stuhitë e mëdha, dështimet e të korrave ose ndryshimi i modeleve të sëmundjeve të prekura nga ngrohja atmosferike. Kjo do të thotë se vdekjet e parashikuara – të cilat i përafrohen numrit të njerëzve të vrarë në Luftën e Dytë Botërore – mund të jenë ende një "nënvlerësim i madh", tha Bressler.

Çdo 4,434 ton karboni i hedhur në atmosferën e Tokës në vitin 2020 do të vrasë një person këtë shekull, sipas llogaritjeve të rishikuara nga studiuesit të cilët parashikojnë se planeti do të ngrohet 4.1 gradë Celsius deri në vitin 2100. Deri më tani planeti është ngrohur rreth 1.1 gradë C. Bressler tha se nivelet më të larta të vdekshmërisë mund të priten në rajonet më të nxehta dhe më të varfra të Tokës: në Afrikë, Lindjen e Mesme dhe Azinë Jugore. Metrika e re mund të ndikojë ndjeshëm në mënyrën se si ekonomitë llogaritin të ashtuquajturën kosto sociale të karbonit, të cilën administrata e Presidentit amerikan Joe Biden e caktoi në 51 dollarë për ton në shkurt.

Ky çmim për ndotjen, i cili plotëson tregjet e karbonit si Sistemi i Tregtimit të Emetimeve të Bashkimit Evropian, ndihmon qeveritë të përcaktojnë politikën duke llogaritur dëmet e ardhshme. Por shkalla e zbuluar nga hulumtimi i Bressler sugjeron që kostoja sociale e karbonit duhet të jetë dukshëm më e lartë, në rreth 258 dollarë për ton, nëse ekonomitë e botës duan të zvogëlojnë vdekjet e shkaktuara nga ngrohja globale. Një kosto më e lartë për ndotjen e karbonit mund të shkaktojë menjëherë shkurtime më të mëdha të emetimeve, të cilat nga ana tjetër mund të shpëtojnë jetë njerëzish. Kufizimi i rritjes mesatare të temperaturës globale në 2.4 gradë C deri në fund të shekullit, në krahasim me reduktimet modeste të emetimeve që do të ngrohin planetin në 3.4 gradë C, mund të shpëtojë 74 milion njerëz nga vdekja si pasojë e nxehtësisë. Qeveritë duhet të mobilizojnë "politika në shkallë të gjerë, siç janë çmimet e karbonit, kufiri dhe tregtia dhe investimet në teknologjitë e karbonit të ulët dhe ruajtjen e energjisë"- tha ndër të tjera Bressler.

Burimi: chicagotribune |Përktheu dhe Përshtati: JOQ Albania